Back to Question Center
0

Wiki som et symbol på en alder - Semalt Expert Point of View

1 answers:

Julia Vashneva, Semalt ekspert, sier at Wikipedia er et unikt online-encyklopedi på grunn av at «noen kan redigere», som gjelder for mest innhold. Den åpne invitasjonen til å skrive og redigere artikler har gitt overraskende resultater og fanget offentlig fantasi. Men kom-en, kom-all politikk kommer også med noen avveier.

Wikipedia er ikke bare en online encyklopedi, men også et samfunn som har etablert et byråkrati. Samfunnet har veldefinerte kraftstrukturer som gir frivillige administratorer redaksjonell kontroll for å slette uegnet innhold og beskytte personer som er utsatt for hærverk.

Disse tiltakene bestemmer hvilke oppføringer som skal utelukkes fra "anyone can edit" -politikken. Mens listen over slike oppføringer endres raskt, kan noe av innholdet som er utelukket fra "noen som kan redigere", inneholde 82 oppføringer fra artikler om Christina Aguilera til Albert Einstein. Disse oppføringene er beskyttet mot redigering på grunn av gjentatt hærverk og tvister over hva som skal inkluderes i slike oppføringer. Bortsett fra de 82 oppføringene, er det 179 semi-beskyttede oppføringer, inkludert innhold på Adolf Hitler, George W. Bush og islam. Disse oppføringene kan kun redigeres av personer registrert på nettstedet i minst fire dager.

Tiltakene som er nevnt ovenfor kan virke som undergraver de demokratiske prinsippene til nettstedet, men Jimmy Wales, Wikipedias grunnlegger, sier at beskyttelse er en midlertidig tiltak og bare påvirker en liten brøkdel av de mer enn 1,2 millioner oppføringene på engelsk- språk nettside. Ifølge Mr. Wales er beskyttelse rettet mot å kontrollere kvaliteten, men definerer ikke Wikipedia. Han sier at det som definerer Wikipedia, er den frivilliges åpne deltakelse.

Fra begynnelsen ga Mr. Wales nettstedet et klart oppdrag: Gi fri kunnskap til noen på planeten. Samtidig etablerte han regler og forskrifter som kravet om å presentere data med et nøytralt synspunkt. Systemet ser ut til å fungere siden Wikipedia har klart å slå steder som CNN og Yahoo News.

Mens de fleste tror at Wikipedia har ca. 10 millioner bidragsytere, utføres størstedelen av arbeidet av få personer. Administratorene på nettstedet er alle frivillige, for det meste i 20-årene. De er i konstant kommunikasjon med hverandre og deler byrden av å overvåke unødvendige eller ondsinnede endringer. Det er også en tilpasset programvare som ser på endringer i artikler.

Mr. Wales refererer til vandalisme på nettstedet som et minimalt problem. Men i år besluttet samfunnet å innføre delvis beskyttelse for enkelte artikler på grunn av økt publisitet om falsk informasjon på nettsiden. 4-dagers venteperioden er utformet for å fungere på samme måte som perioden som er pålagt pistolkjøpere.

Når overfallene dør, blir semi-beskyttelsesmodusen på siden endret til alle som kan redigere..Mens noen oppføringer som på Bill Gates var delvis beskyttet i noen dager i januar, forblir artikler om president Bush på den beskyttede modusen på ubestemt tid.

Ifølge kritikere, beskytter beskyttelsen av noen oppføringer "anyone can edit" policyen. Nicholas Carr, en teknologisk forfatter og dør-hardkritiker av Wikipedia, sier at nettstedet begynner å se ut som en redaksjonell struktur. Å si at en hær av amatører kan skape godt arbeid med liten kontroll er å forvride hva Wikipedia står for, sier Carr.

Men Mr. Wales sier at en slik kritikk er uberettiget siden det er filtre på nettsiden. I tillegg sier Wikipedia-fortalere at det ikke tar lang tid for de fleste vandaler å trekke seg tilbake.

Faktisk fokuserer mesteparten av diskusjonen om Wikipedia på nøyaktigheten sin. I fjor hevdet en artikkel i Nature journal at feil i Wikipedia var litt høyere i forhold til de som ble funnet i Encyclopedia Britannica. Britannica-tjenestemenn nektet sterkt dette argumentet.

På tross av kritikken, sier Wikipedia at nøyaktigheten av innholdet på nettstedet vokser organisk. I begynnelsen blir alt nådd av idioter, sier Wayne Saewyc, en Wikipedia-frivillig. Når artikkelen vokser og sitater akkumuleres, blir innholdet mer nøyaktig.

Wikipedia-frivillige sier ofte at de følte seg frigjort første gang de bidro til nettstedet. Kathleen Walsh, en universitetsstudent, med hovedroll i musikk sier at når du skriver for Wikipedia, oppdager hele verden innholdet.

Ukjent for de fleste, ble Wikipedia, akkurat som de fleste nettbaserte ventures, startet ved et uhell. Mr. Wales, mannen bak nettstedet var en opsjonshandler som forsøkte å starte en internettbasert encyklopedi kjent som Nupedia.com. Etter å ha tiltrukket en håndfull bidragsytere startet Mr. Wales Wikipedia på siden, som vokste eksponentielt.

I løpet av de formative årene betalte Mr. Wales utgiftene ut av lommen. I dag, Wikimedia Foundation, en ideell organisasjon som støtter Wikipedia, kjører på donasjoner.

For tiden driver Mr. Wales Wikipedia ved hjelp av 4 betalte ansatte. Han tror på kraften til wiki-sideredigeringsteknologi, en forløper for Wikipedia. I 2004 startet han Wikia, en oppstart som gjør at folk kan bygge nettsteder basert på samfunnet av interesse. For eksempel er Wiki 24 en uoffisiell encyklopedi for TV-showet "24".

Wikipedia har utviklet seg til et symbol på webpotensialet. Det står mye om fremtiden for kunnskapsskaping. Det betyr at folk i fremtiden vil være mindre avhengige av heltemod og mer om samarbeid, sier Mitchell Kapor, president for Open Source Applications Foundation.

November 29, 2017
Wiki som et symbol på en alder - Semalt Expert Point of View
Reply